Linkedin Facebook

De opbouw van je huid

De drie huidlagen

De huid is opgebouwd uit drie lagen, elk met een aparte samenstelling en functie. Samen vormen ze een ingenieus systeem dat de diverse belangrijke huidfuncties mogelijk maakt.

De epidermis of opperhuid is de bovenste laag en vormt de grens tussen ons lichaam en de buitenwereld. De buitenste laag van de epidermis wordt gevormd door de hoornlaag, die een belangrijke rol speelt bij de barrièrefunctie. Deze laag wordt voortdurend vernieuwd doordat de huidcellen, die aan de basis van de epidermis worden aangemaakt, steeds verder naar de oppervlakte toe groeien.

De epidermis is bedekt met een dun beschermend laagje dat bestaat uit lichaamseigen zure stoffen die o.a. in zweet, talg en de hoorncellen terug te vinden zijn. Deze zuurmantel beschermt de huid tegen schadelijke micro-organismen, irritatie, allergieën en uitdroging.

De dermis of lederhuid bevat onder meer de zenuwbanen en sensoren, de bloedvaten en de zweetklieren. De dermis zorgt voor de stevigheid en de elasticiteit van de huid dankzij een compact netwerk van collageen- en elastinevezels.

De hypodermis of het onderhuidse vetweefsel is een laag met onder andere cellen die vetstoffen en vocht opslaan. Deze laag fungeert als schokdemper en isolatielaag en definieert de lichaamscontouren.

< Terug naar de vorige pagina

© 2020 De Zonse Salon  ·  Nassaustraat 5  ·  5691 TL Son  ·  0499 - 477 920  ·  info@dezonsesalon.nl